Search
Close this search box.

Tallinna toidumess 2024 

Toidumess on toimunud juba 31 korda ning see on toiduainetööstuse ettevõtete jaoks suurepärane võimalus tutvustada oma tooteid ja leida uusi kliente. Külastajatel on hea võimalus tutvuda uute toodetega ning leida hankijaid tootmiseks vajalikele seadmetele, toorainetele ja materjalidele. 

Toidumessi raames toimus Peetri- ja Pappa pizza valmistamise konkurss, aasta kokaraamatu valimine, milleks osutus Heidi Vihma raamat „Eesti Peakokkade lugu: Sbornikust Michelinini“, ning Jõulutoote 2024 valimine. 

Kondiitritoodete valmistamise osas paistsid silma Puratos Estonia OÜ, Balt-Hellin OÜ ja Gemoss, kes pakuvad pagar- ja kondiitritööstustele vajalikke tooraineid, nagu koogi- ja kreemipulbrid, gurmeetoodete segud, glasuurid, täidised, taimsed vahukoored ning küpsetamiseks sobiv šokolaad. 

Balt Hellin esitles maailma juhtivat martsipani, nugati ja šokolaaditootjat “Lubeca”. Ka Choco Boutique pakub kondiitritööstusele sobivat šokolaadi. Aakre moos ja Rõngu mahl pakuvad moose, mida saab küpsetistes kasutada. Pähklite teemaga jätkates on Eesti turul seitse aastat olnud “Natty”, kes pakkus väga palju erinevad pähklivõideid, mis tehtud puhtast toorainest ning mõned ka erinevate lisanditega nt chia seemned, meresool. 

Schär jäi silma oma gluteenivabade toodetega, mille hulgas olid saiad, jahud, spagetid ja peagi turule jõudvad snäkid ja maiustused (vahvlid, küpsised, krõpsud), mis ei jäänud maitselt alla tavapärastele toodetele. LaFroza pakkus külmkuivatatud marju ja puuvilju ning sügavkülmutatud köögivilju ja seeni. Lisaks oli neil pakkuda Ukrainast pärit sügavkülmutatud tooteid, näiteks makroonid jäätisega. Oddly Good pakkus taimseid kreeme ja nende pumpkin spice taimne piimajook sai väga palju positiivset tagasisidet (maitses tõesti hästi). Kreetamaitsed esindasid erinevaid selle piirkonna tooteid, sh oliiviõlid ja musta trühvli õli, mis oli hea lõhnaga ja kindlasti sobiv salatitele lisandiks. 

Pakend on samuti kondiitritoodete jaoks oluline, ja seda pakkusid mitmed ettevõtted, nagu Lainekarp ja Pakendikeskus. Lisaks leidus messil puhastustooteid, erinevaid tehnilisi lahendusi ja katalooge, mille abil leida just endale sobivaid tooteid. Net-Foodlab Eesti OÜ pakkus toidukäitlejatele laborianalüüse, kiirteste (näiteks gluteeni testimiseks töötasapinnalt) ja auditeerimisteenust. 

CGI tutvustas digitaliseeritud toidutootmise lahendust, mis võimaldab andmete abil optimeerida toitlustusprotsesse, vähendada kulusid, parandada toitlustuskogemust ja vähendada keskkonnamõjusid. 

Praktikavõimalusi pakkusid Eesti Pagar, Pagarini ja TERT Kakao. 

Õpilasena toidumaailma avastades on toidumess põnev koht, mis avardab silmaringi ja arendab maitsemeeli. Messil on võimalik näha, proovida ja maitsta erinevaid tooteid, saada nende kohta vahetut infot ning tutvuda loodud võimaluste ja vahenditega. Samuti saab luua kontakte, mis võivad edaspidi kasulikuks osutuda. Kuigi suurem osa teabest on kättesaadav ka internetist, tuleb osata seda otsida. Mõned ettevõtted, kust küpsetamiseks tooraineid tellida, olid tuttavad, kuid leidus ka uusi avastusi, nagu Puratos Estonia OÜ. 

 

Autorid (tekst): JPKNEs24 õpilased Diana Ilves ja Elerin Veelmaa 

Pildid: Diana Ilves, Elerin Veelmaa, Anne Pardel