Meie lood

Kultuurisaadiku programmiga Eesti Vabaõhumuuseumi 19. oktoober Katrin Puusepp

Õpilane Darja kirjutab:
Nii äge oli näha, kuidas eestlased aastaid tagasi elasid- tutvustati Eesti talurahva eluolu, leivategemise traditsioone, leivategemise tehnikaid ja ajalugu.


Meile oli ettevalmistatud haridusprogramm “Eesti leiva päev”, kus õppisime, kuidas valmib jahu ja saime osa leiva valmistamise protsessist. Meie jaoks oli ka esmakordne proovida rehepeksu, mis tekitas meie grupis palju elevust. Saime teada, et eestlased kasutasid rukki kuivatamiseks tuld ja suits- rukkivihrad kuivatati suitsus, suits jäi tuppa ning nii sai ka suitsusauna teha. 

Eestis on rukkileib alati laual olnud. Saime teada, et tervele perele küpsetati kuni 10 kg pätsid ning lõuna ajal istusid lauda ainult täiskasvanud. Eestlastel oli ka ait, mida võiks meie mõistes nimetada ka külmkapiks. Põnev fakt: aidal oli ka eraldi sissepääs kassidele, kes kontrollisid, et hiired seal pahandust ei teeks. Väga põnev oli ka teada saada, kuidas tütarlapsed talus elasid ning mis sai edasi, kui nad sellel ajastul täiskasvanuks said. 

Peale muuseumi külastasime lisaks Tallinna Teeninduskooli. Meile korraldati koolituur, näidati klassiruume ja tutvustati uusi erialasid. Loomulikult kostitati meid maitsva lõunasöögiga. Aitäh sooja külalislahkuse eest, Tallinna Teeninduskool!

Täname Kultuurisaadiku programmi selle võimaluse eest nii toredalt ja õpetlikult aega veeta!

Foto: Katrin Puusepp

Meile oli ettevalmistatud haridusprogramm “Eesti leiva päev”, kus õppisime, kuidas valmib jahu ja saime osa leiva valmistamise protsessist. Meie jaoks oli ka esmakordne proovida rehepeksu, mis tekitas meie grupis palju elevust. Saime teada, et eestlased kasutasid rukki kuivatamiseks tuld ja suits- rukkivihrad kuivatati suitsus, suits jäi tuppa ning nii sai ka suitsusauna teha. 

Eestis on rukkileib alati laual olnud. Saime teada, et tervele perele küpsetati kuni 10 kg pätsid ning lõuna ajal istusid lauda ainult täiskasvanud. Eestlastel oli ka ait, mida võiks meie mõistes nimetada ka külmkapiks. Põnev fakt: aidal oli ka eraldi sissepääs kassidele, kes kontrollisid, et hiired seal pahandust ei teeks. Väga põnev oli ka teada saada, kuidas tütarlapsed talus elasid ning mis sai edasi, kui nad sellel ajastul täiskasvanuks said. 


Peale muuseumi külastasime lisaks Tallinna Teeninduskooli. Meile korraldati koolituur, näidati klassiruume ja tutvustati uusi erialasid. Loomulikult kostitati meid maitsva lõunasöögiga. Aitäh sooja külalislahkuse eest, Tallinna Teeninduskool!

Täname Kultuurisaadiku programmi selle võimaluse eest nii toredalt ja õpetlikult aega veeta!

Foto: Katrin Puusepp